Усі записи, 25.04.2023
Камінні печі - види та застосування
Сучасні камінні печі є привабливою альтернативою традиційним камінам. Сталь, чавун, кахель або, можливо, газ: який із них найкраще підійде у Вашому домі? Радимо, яку піч вибрати.
Піч або камін для опалення приватного будинку — ґрунтовна покупка. Внесені кошти та зусилля виправдаються, якщо пристрій добре обігріває приміщення, має естетичний вигляд, простий в експлуатації, пропрацює десятиріччя, а паливо витрачає економно.
Сучасні моделі приладів легко встановлювати та самостійно обслуговувати, а зовні вони вписуються в дизайн різного стилю. Залишається тільки вивчити характеристики та вибрати піч-камін, яка оптимально підійде як джерело комфорту та затишку в заміському будинку або на дачі.
Що таке сучасна камінна піч
Камінна піч — це прилад для опалення, в якому поєднано функції каміна і печі. Головна відмінність від звичайних пічок на дровах — вогонь, який можна бачити, як у каміні. Полум'я горить за скляними дверцятами. Пристрій компактний, швидко нагрівається і довго тримає тепло, поступово віддаючи його в приміщення. Матеріал виготовлення — чавун, сталь.
Прилад складається з камери топки, димоходу та корпуса з чавунного лиття або сталі, може бути облицьована плиткою з кераміки. Димохідна труба під’єднується зверху або до задньої панелі.
Вибір камінної печі для дому залежить від площі приміщення та призначення пристрою. Існують наскрізні моделі, в яких полум’я видно з двох боків, є також із варильною поверхнею для приготування їжі. Піч-камін підходить для установки на дачі або в приватному будинку.
Камін і камінна піч: у чому відмінність?
Від каміну піч відрізняється компактністю, меншою вагою, простотою монтажу. Для приладу не треба робити спеціальний фундамент: його ставлять на міцну вогнестійку основу, а потім під’єднують до димоходу.
Камін — стаціонарний пристрій, який встановлюють в одному приміщенні раз і назавжди, обладнуючи для нього спеціальну зону. Піч — готовий цілісний пристрій, який можна переносити, перевозити, ставити в іншому приміщенні, за умови, що там є димохід і система вентиляції. Прилад використовують як основне джерело обігріву або додаткове тепло в приміщенні.
Види камінних печей
Види печей для дому або дачі відрізняються типом використовуваного палива, додатковими функціями, стилем, способом установки та умовами експлуатації. Є печі-каміни з водяним контуром, які забезпечують житло не тільки теплом, але й гарячою водою. Пристрій з повітряним контуром обігріває кімнати за рахунок гарячого повітря, яке нагнітається з топки в труби опалення в сусідні кімнати.
Розрізняють відкриті та закриті камінні топки. У закритих вогонь горить за дверцятами з вогнестійкого скла, і ККД такої конструкції вищий. У відкритих є вільний доступ до живого полум’я. Існують два варіанти відкривання дверцят: бокові та по типу гільйотини.
Газові печі
Печі на газі для обігріву дому встановлюють у будинках, де є центральна система газозабезпечення. Є моделі, які працюють на балонному газі, їх використовують як джерело додаткового тепла. Полум’я утворює пальник, який може бути плаский, лінійний та об’ємний. Від форми пальника залежить ККД і як буде горіти вогонь: по всій поверхні, лінійно чи утворюватиме високе полум’я. Пічку обладнують димоходом і вентиляцією.
У приладі можна регулювати інтенсивність вогню, а задля безпеки моделі обладнують датчиками тяги та згасання — за будь-якого збою система вимикається, і подача палива припиняється.
Чавунні печі
Чавунну піч встановлюють у будь-якому приміщенні, де є димохід. Прилад на дровах поступово нагрівається, довго тримає тепло і рівномірно віддає його навіть після того, як вогонь згас. Такі пристрої довговічні, адже матеріал не деформується, витримує високі температури, не боїться впливу хімічних речовин та корозії.
Корпус печі-каміна збирають з окремих елементів, а стики зміцнюють болтами, герметизують термостійким ізоляційним шнуром. Литі форми виготовляють різної конфігурації, прикрашають декоративними деталями, стилізують під старовину.
Сталеві печі
Печі зі сталі швидко нагріваються і потім рівномірно розподіляють тепло в приміщення. Для того, щоб метал довше зберігав тепло, корпус облицьовують тепломісткими матеріалами. Всередині камеру згорання обкладають жаростійкою керамікою або цеглою-шамотом. Матеріали не піддаються корозії, витримують високі температури, тому піч прослужить кілька десятиліть навіть при інтенсивній експлуатації.
Сталеві печі-каміни збирають із цільних листів металу, а шви герметично заварюють. Технологія виготовлення дозволяє створювати моделі різні за формою та стилем моделі — від класичних до сучасних і хай-тек. Зовні прилади можуть відрізнятися за кольором, способом облицювання. На поверхні наносять малюнки й декоративні елементи.
Кахельні печі
Кахельна піч від чавунних та сталевих відрізняється особливістю оздоблення металевого корпусу. Поверхню облицьовують спеціальною плиткою-кахлем, яка не тільки прикрашає, а й акумулює тепло, не дає приладу швидко холонути.
Кахель — це особлива довговічна плитка, з одного боку покрита глазур'ю. За рахунок зовнішнього оздоблення підвищується ККД пристрою. Плитку для облицювання виготовляють різну за кольором і фактурою. Тому кахельні печі для опалення — особливий предмет інтер'єру, який створює класичний, сучасний чи етностиль будинку.
Види палива для печей-камінів
В якості палива для печей у залежності від конструкції та моделі використовують дрова, газ, пелети.
- Дрова для печей використовують з листяних порід. Деревина має бути сухою, без гнилі. Кількість палива залежить від об'єму приміщення та часу роботи приладу. Деякі печі обладнані системою тривалого горіння: дрова, після того, як вогонь згас, тліють ще кілька годин, віддаючи тепло. Частіше заготовляють тополю, дуб, осику, вільху.
- Газ для печей використовують природний із системи або балонний. Це безпечне паливо з високою ергономічністю, тобто його зручно використовувати та зберігати. Газовий балон можна заправити на будь-якій автозаправці. Через високі ціни на цей вид палива прилади на газі складно використовувати як основне джерело тепла.
Переваги камінних печей для опалення дому
Піч-камін вибирають як джерело тепла в домі або на дачі, спираючись на переваги, які прилад має перед іншими пристроями.
- Високий ККД, 80–90%. Піч — прилад закритого типу, вогонь горить за скляними або чавунними дверцятами, тепло акумулюється, і вся енергія спрямована на обігрів площини приміщення. Пристрій швидко підвищує температуру в кімнаті, довго охолоджується, віддаючи тепло.
- Мобільність і компактність. Можна встановити в житлових та нежитлових приміщеннях як джерело основного тепла. Менша у порівнянні з каміном вага дозволяє перевозити обладнання, пересувати та ставити у тимчасовому житлі — на дачі чи заміському котеджі.
- Функціональність. Піч-камін обігріває кімнату, де вона встановлена, а за наявності системи відведення — і сусідні приміщення. На деякі моделі встановлюють варильні поверхні для приготування їжі.
- Великий строк служби. Поверхня не боїться корозії, не прогорає, а прилад зберігає працездатність і акуратний зовнішній вигляд.
- Модельний ряд. Печі-каміни виготовляють у різних стилях: класичному, під старовину, сучасному, а також кахельні. Через скляні дверцята видно живий вогонь, який створює атмосферу затишку в домі. За способом встановлення вибирають кутові, пристінні, окремостоячі.
Критерії вибору камінної печі
Перед покупкою печі-каміна треба звірити параметри та визначитися з моделлю приладу, який оптимально підійде для приміщення.
- Потужність. Залежить від площі приміщення, яке буде обігріватися. Також треба визначити, буде пристрій опалювати одну кімнату чи кілька, основним чи додатковим джерелом тепла буде пічка. Оптимальна потужність — від 8 до 15 кВт.
- Матеріал виготовлення. Чавунні та сталеві печі мають різні характеристики, зовнішній вигляд та вимоги до експлуатації, а їхній модельний ряд відрізняється. Варіантів сталевих топок більше.
- Вид палива. Різні моделі печей працюють на дровах або газі. Від палива залежить вартість обслуговування, а також умови встановлення приладу. Варто продумати, де буде зберігатися паливо, чи відповідає приміщення для нього вимогам щодо безпеки.
- Комплектація. Можна вибрати моделі печей з системою тривалого горіння, функцією очищення скла. Дверцята можуть відкриватися вбік або за принципом гільйотини. Є моделі, в яких передбачено варильну панель та нішу для дров.
- Модель і зовнішній вигляд. Пристрій, який купують на десятиліття, має добре вписатися в інтер’єр приміщення. Слід враховувати стиль, наявність елементів декору, оформлення дверцят, спосіб, місце установки печі та її розмір.
Як правильно вписати камінну піч у ваш інтер’єр
Для печі-каміна не треба спеціально готувати фундамент, але підлога під приладом має бути з плитки чи цегли. Конструкцію встановлюють так, щоб можна було її під’єднати до димоходу, забезпечити вентиляцію та провітрювання приміщення. Поруч з приладом не має бути легкозаймистих предметів — меблів, килимів, завісок тощо.
За способом установки вибирають печі, які ставлять близько до стіни, окремостоячі або кутові. Розміщення скла на дверцятах може бути тунельним, кутовим, прямим. В тунельних стекла розташовані з різних боків. Такі моделі встановлюють в центрі кімнати. У приміщенні, де стоять печі, продумують місце для зберігання аксесуарів — кочерги, совка для попелу, декоративної підставки для дров.
Камінна піч: про що запитати у спеціалістів?
Вибираючи піч, враховують, яка краще підійде для приміщення — чавунна чи сталева, а також технічні характеристики приладу. Варто знати потужність і скільки дров знадобиться на опалювальний сезон, який розмір пічки буде оптимальним і які особливості встановлення слід врахувати.
Майбутній господар печі-каміна враховує, як буде обслуговувати пристрій самостійно і які аксесуари для цього знадобляться. Правильно придбаний пристрій прослужить кілька десятиліть і буде створювати унікальну атмосферу тепла з живим вогнем у домі.
Назад
Наступна стаття: Поширені міфи про каміни. Руйнуємо ваші побоювання!
Наступна стаття: